ματωμένα χώματα

Additional Info

  • κατηγορία: ελληνική λογοτεχνία
  • συγγραφέας: διδώ σωτηρίου
  • αγγλικός τίτλος: farewell anatolia
  • γλώσσα πρωτότυπου: ελληνική
  • έτος πρώτης έκδοσης: 1962

Ένα υπέροχο και εξαιρετικό βιβλίο που διάβασα για δεύτερη φορά και τα συναισθήματα μου ήταν τόσο έντονα, που ένιωσα στο πετσί μου κάθε λέξη και στιγμή της ιστορίας.

Το βιβλίο αυτό αποτελεί για μένα, ένα λογοτεχνικό ευαγγέλιο για την ζωή των Μικρασιατών, αλλά και για την ανεπανόρθωτη καταστροφή που ακολούθησε... την μικρασιατική.

Το αξιοθαύμαστο είναι, ότι η Διδώ εξιστορεί την ιστορία, στηριζόμενη σε προσωπικά βιώματα και όχι σε ιστορικές πηγές και καταφέρνει με εξαιρετική γραφή να ταξιδέψει τους αναγνώστες, στη Σμύρνη και στα χωριά που ζούσαν αρμονικά Έλληνες, Τούρκοι, Αρμένιοι, Εβραίοι κτλ.

Με την μαγική της πένα και ταξιδεύοντας μέσα στην ιστορία, δεν μπορείς να καταλάβεις, πότε γίνονται πραγματικές δολοφονίες και πότε γίνονται ηρωικές πράξεις που σκορπάνε τον θάνατο... αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι, ότι κρατάει μια ουδέτερη στάση στα γεγονότα, όσον αφορά τους δυο λαούς... φανερώνοντας ότι το ξένο χέρι ήθελε να αγγίξει τον ανέγγιχτο πλούτο της Ανατολής δηλαδή τα πετρέλαια, τα μεταλλεία κτλ και οι Έλληνες ήταν εμπόδιο σε αυτό το συμφέρον!

Η ροή της ιστορίας είναι πολύ γρήγορη και η πλοκή στηρίζεται στην ζωή του Μανώλη Αξιώτη που περνάει από απάνθρωπες δοκιμασίες για να επιζήσει και για να μπορέσει να εξιστορήσει τα γεγονότα... ξέρεις τι είναι από νοικοκύρης να γίνεις ο τελευταίος τροχός της αμάξης, να χάσεις την οικογένεια σου, το σπίτι σου, τον πλούτο σου, το χωριό σου και να φθάσεις στην Ελλάδα του '22 και να μη σε θέλουν και να σε περιφρονούν!!!

Δεν το χωράει ανθρώπινο νους, όλα αυτά τα απάνθρωπα γεγονότα που έγιναν... γι' αυτό το βιβλίο αν δεν το έχετε διαβάσει να το διαβάσετε οπωσδήποτε!!!

Και επειδή έχω μικρασιατική καταγωγή και είμαι πολύ υπερήφανη γι' αυτό... μπορώ να πω με σιγουριά ότι αυτό το βιβλίο είναι διαμάντι... και μια προσωπική σφραγίδα του πόνου και του ξεριζωμού!!

Βαθμολογία 10/10

08 μαι 2019 307
σου αρέσει;
(1 ψήφος)

Book Giveaway Running! Participate