δίσεχτα χρόνια: η χαμένη άνοιξη

Additional Info

  • κατηγορία: μυθιστόρημα
  • συγγραφέας: στρατής τσίρκας
  • γλώσσα πρωτότυπου: ελληνική
  • έτος πρώτης έκδοσης: 1976

Ιούλιος 1965: Στο βιβλίο αυτό υπάρχουν δύο και περισσότερες ιστορίες αγάπης, το κύριο θέμα του, ωστόσο, είναι η συνειδητοποίηση των πρωταγωνιστών του σε μια κρίσιμη ώρα του τόπου, μέσα από την οδύσσεια μιας ερωτικής αναζήτησης.

Χρονικά, το μυθιστόρημα καλύπτει μόλις είκοσι μέρες, από τις 4 ως τις 23 Ιουλίου. Μία οριζόντια τομή στον κορμό του ιστορικού χρόνου: Η Αποστασία, ο εξαναγκασμός του Παπανδρέου σε παραίτηση, οι δυσχέρειες και τ' αδιέξοδα της Αριστεράς. Σ' ένα περιβάλλον που δεν σταματάει ν' αλλάζει - προς το χειρότερο - ανακαλούνται μνήμες και μορφές από το Διχασμό, την Αντίσταση, τον Εμφύλιο και διαγράφονται μ' εφιαλτική διαύγεια όσα θα έρθουν....

19 ιουλ 2018 330
σου αρέσει;
(1 ψήφος)

 

PARASKEVIPARISSI
PARASKEVIPARISSI 26 νοε 2019 07:18 +1
Έχουμε να κάνουμε με ένα έντονο πολιτικό μυθιστόρημα, το οποίο αποτελεί το πρώτο βιβλίο από μια τριλογία που δεν πραγματοποιήθηκε ποτέ, λόγω του θανάτου του Τσίρκα το 1980! Η τριλογία ήταν τα Δίσεκτα Χρόνια και ο συγγραφέας ήθελε να αποτυπώσει τα ταραγμένα χρόνια της δεκαετίας του '60!

Η ροή του βιβλίου είναι γρήγορη, η γραφή του ιδιαίτερα μοντέρνα, γλαφυρή και ο συγγραφέας χρησιμοποιεί πολλά λογοπαίγνια και λέξεις αυτοσαρκασμού! Μου αρέσει πολύ η γραφή του, έτσι και αλλιώς, έχω πει πολλές φορές, ότι λατρεύω τις πένες των συγγραφέων της μεγάλης γενιάς του '30.

Η πλοκή περιστρέφεται γύρω από τον Αντρέα, πολιτικό πρόσφυγα που επιστρέφει στην Ελλάδα μετά από 18 χρόνια... από την εποχή του εμφυλίου! Γνωρίζει την Φλώρα μια πολύ όμορφη γυναίκα, φιλήδονη και νυμφομανής και την Ματθίλδη, μια φοιτήτρια με επαναστατικό πνεύμα, καθώς και παλιούς συντρόφους! Η ιστορία τους ενώνει με τρόπο αόρατο κατά την διάρκεια όλου του έργου!!

Όλο το έργο περιορίζεται από 4/7 έως 23/7, είναι μια χρονική περίοδο με έντονη πολιτική κρίση, στην οποία έχουμε την αναγκαστική παραίτηση του Παπανδρέου στις 15/7/1965!!! Ο βασιλιάς Κωνσταντίνος, διορίζει διαδοχικούς πρωθυπουργούς από το ίδιο κόμμα του Παπανδρέου, την Ένωση Κέντρου!!

Έτσι δεν είναι δύσκολο να πούμε, πόσο δυνατά τρίζουν τα θεμέλια της δημοκρατίας και πόση πολιτική βρώμα, υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει... βρώμα που στηρίζεται σε εκβιασμούς, συναλλαγές και σε αγοραπωλησίες!! Για μένα δεν έχει σχέση αριστερά η δεξιά... για μένα αυτό που έχει σημασία είναι, ότι ο άνθρωπος είναι παντού άγριο θηρίο, για τον ίδιο τον άνθρωπο!

Το έργο τελειώνει με την δολοφονία του Σωτήρη Πετρούλα , ενός φοιτητή 23 χρόνων!! Όλοι θρηνούν τα νιάτα και την χαμένη άνοιξη, άνοιξη της νιότης... ως ποτέ πια!!!

Πιστεύω ότι αν είχε τελειώσει η τριλογία , θα μπορούσαμε να έχουμε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα , για αυτά που ήθελε να αποτυπώσει στο χαρτί ο Τσίρκας!!

Σας το προτείνω!!! αναφορά
Anny T.
Anny T. 2 ιαν 2020 18:19 0
Τρομερά ενδιαφέρον βιβλίο!

Σίγουρα αποτελεί σημείο αναφοράς στα ταραγμένα χρόνια του εξήντα, μέσα από την ιδιαίτερη οπτική του συγγραφέα. αναφορά

για να αφήσεις το σχόλιό σου κάνε σύνδεση ή εγγραφή!