νίκος καζαντζάκης. ένας τραγικός

Additional Info

  • κατηγορία: δοκίμιο
  • συγγραφέας: λιλή ζωγράφου
  • αγγλικός τίτλος: nikos kazantzakis: a tragic figure
  • γλώσσα πρωτότυπου: ελληνική
  • έτος πρώτης έκδοσης: 1959

Το ερώτημα με το συγκεκριμένο βιβλίο είναι αν κάποιος πρέπει να το διαβάσει πριν το έργο του Καζαντζάκη ή μετά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αξίζει να το διαβάσει κάποιος.

Η αφορμή για να διαβάσω αυτό το βιβλίο στάθηκε η ιστορία με την "Έκθεση Καζαντζάκη". Ο Καζαντζάκης ήταν επικεφαλής της «Κεντρικής Επιτροπής Διαπιστώσεως Ωμοτητών εν Κρήτη», μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και η τελική έκθεση που έστειλε στο αρμόδιο υπουργείο χάθηκε. Η απορία που μου δημιουργήθηκε ήταν πως ο άνθρωπος με την κρητική ματιά και του "Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος" δεν έκανε ολόκληρο σαματά και φασαρία για το γεγονός αυτό.

Την συγκεκριμένη απορία μου έλυσε η Λιλή Ζωγράφου, χωρίς να αναφέρεται στο βιβλίο της στο παραπάνω περιστατικό, με τις εξής επεξηγήσεις:

α. Κρητική ματιά: εννοεί την κλασσική του αδιαφορία για το σύμπαν, εκτός εάν περιστρέφεται γύρω του.

β. Δεν ελπίζω τίποτα, δεν φοβούμαι τίποτα, είμαι λεύτερος: είμαι τραγικά απελπισμένος, τρέμω μπροστά στη ζωή και στο θάνατο, είμαι φυλακισμένος σ' ένα σωρό επιρροές και καταναγκασμούς.

Η Λιλή Ζωγράφου απομυθοποιεί εντελώς τον Καζαντζάκη με μια τεκμηριωμένη μελέτη και όχι μια στείρα κριτική. Ο λόγος της είναι σπαθί και ως μια γνήσια Κρητικιά σηκώνει το ανάστημα της σε ένα μεγαθήριο της εποχής και το νικάει.

Επικεντρώνεται στις σχέσεις του Καζαντζάκη με τις γυναίκες και τους ανθρώπους, δηλαδή με τον έρωτα και την κοινωνία. Αποδεικνύει ότι και οι δύο αυτές σχέσεις ήταν προβληματικές και σύμφωνα με αυτήν από εκεί πηγάζει και το έργο του, σε συνδυασμό όμως και με την μεγαλομανία του.

Έργο, το οποίο χαρακτηρίζει η συγγραφέας παρακμή του δυτικού πολιτισμού...

05 μαι 2019 236
σου αρέσει;
(2 ψήφοι)

 

george
george 6 μαι 2019 11:22 0
Ο ΜΕΓΑΛΟΣ Σεφέρης είχε πει για τον Καζαντζάκη:
Ψεύτικη γλώσσα, ψεύτικες πόζες, απομιμήσεις αισθημάτων μου φαίνεται είναι ο Καζαντζάκης. Και δε βρέθηκε άνθρωπος να τον κρίνει, τόσα χρόνια που αλωνίζει ανάμεσό μας.
Τα σχόλια δικά σας.. αναφορά

για να αφήσεις το σχόλιό σου κάνε σύνδεση ή εγγραφή!

Book Giveaway Running! Participate