η πρηνής θέση του σκοπευτή

Additional Info

  • κατηγορία: αστυνομική λογοτεχνία
  • συγγραφέας: jean-patrick manchette
  • τίτλος πρωτότυπου: la position du tireur couché
  • αγγλικός τίτλος: the prone gunman
  • γλώσσα πρωτότυπου: γαλλική
  • έτος πρώτης έκδοσης: 1981

Ο Ζαν-Πατρίκ Μανσέτ, εκπρόσωπος του τρόπον τινά πολιτικοποιημένου αστυνομικού μυθιστορήματος- λεγόμενου και neo-polar- (μιας και εισάγει πολλούς από τους προβληματισμούς του Μάη του '68), μας δίνει έναν εκπληκτικό, για την εποχή του τουλάχιστον, ήρωα, τον πληρωμένο δολοφόνο Μαρτέν Τεριέ.

Μια σκοτεινή μορφή αντιφατική, κατατρεγμένη από τις "τυχαίες" επιλογές του παρελθόντος του και εγκλωβισμένη μπροστά σε ανύπαρκτες εξόδους διαφυγής. Ένας νουάρ ήρωας, βγαλμένος από αρχαία τραγωδία.

31 αυγ 2018 473
σου αρέσει;
(4 ψήφοι)

 

Ελένη Σταυράκη
Ελένη Σταυράκη 16 ιουν 2019 01:40 +1
Σε αυτό το υπερδραστήριο βιβλίο με μια ξεχωριστή νουάρ λογοπάθεια μη αναστρέψιμη, λείπει κάθε ίχνος, κάθε στοιχείο, κάθε σκιά συναισθηματισμού.

Ο τρόπος του συγγραφέα στην προώθηση της γρήγορης εξέλιξης και την μετάβαση από κάθε πιθανή άποψη σε αλματώδη συμπεράσματα, προκαλεί τον αναγνώστη να αποκρυπτογραφήσει αιτίες άθλιων καταστάσεων, κατάλοιπα τραγικών επιπτώσεων και εισαγωγές στον συναισθηματικό κόσμο του «σκοπευτή».

Για να προσδώσει την πρέπουσα βαρύτητα των αισθημάτων δεν χρησιμοποιεί την κοινή τεχνική των υπερβολικά εκτεθειμένων διαλόγων, ούτε καν τις ενδοσκοπικά ατομικές βόμβες που μεταφέρει κάθε ψυχή. Χρησιμοποιεί την επανάληψη. Επανάληψη σε περιγραφικές αναλύσεις τόπων, τρόπων, ιδεών, τέχνης και απαράμιλλης αποστασιοποίησης.

Η πορεία ενός κρύου λυτρωτικού ανέμου που γιατρεύει και επιτείνει την αυτοκαταστροφή, κάποιο μουντό χειμωνιάτικο ξημέρωμα δίνει αρρωστημένες επιμειξίες στις ανθρώπινες σαρκικές και πνευματικές ενώσεις.
Ο αναζωογονητικός παγωμένος άνεμος ανοίγει και κλείνει την ιστορία μας, ενώ παράλληλα παρασύρει μέσα του περιγραφικές εικόνες ξανά και ξανά, μέχρι που αποκτούν τεράστια σημασία.

Ο κόσμος των θρυμματισμένων ψευδαισθήσεων που ονειρεύεται για να ζήσει ο «σκοπευτής» απαλλαγμένος από κάθε μισθοφορική δολοφονία δεν υπάρχει πια για εκείνον.

Η μόλυνση που προκλήθηκε στον οργανισμό του μέσα από τις πολυετείς και μεγάλες πολιτικές αλληλεπιδράσεις, του απαγορεύουν την είσοδο στους ειρηνικούς κόσμους και τα ερημωμένα νησιά του προσωπικού του παραδείσου.

Αγαπημένε «σκοπευτή» οι ηθικά κενοί χαρακτήρες που έχτισαν σύνορα γύρω από την ζωή σου δεν σε προετοίμασαν γενικά και ειδικά ώστε να έχεις ικανότητες και συναισθήσεις μιας κανονικής ύπαρξης.

Το βιβλίο είναι αγρίως σκοτεινό και σκληρό. Ο Manchette κρατάει το σφυρί της ζοφερής πραγματικότητας και χτυπάει με όλη του την δύναμη στην καρδιά του απροετοίμαστου αναγνώστη.

Το τελευταίο κεφάλαιο είναι που κάνει τον συγγραφέα να παραιτηθεί από την γραφή. Με επαναλήψεις αποσπασματικές αναλαμβάνει την ευθύνη και ισοπεδώνει κάθε ψήγμα ελπίδας μέσω της μεταφυσικής αταβιστικής, δολοφονικής αυτοκτονίας. αναφορά

για να αφήσεις το σχόλιό σου κάνε σύνδεση ή εγγραφή!

Book Giveaway Running! Participate