η μαύρη ντάλια

Additional Info

  • κατηγορία: αστυνομικό μυθιστόρημα
  • συγγραφέας: james ellroy
  • τίτλος πρωτότυπου: black dahlia
  • γλώσσα πρωτότυπου: αγγλική
  • έτος πρώτης έκδοσης: 1987

Ιανουάριος 1947.

Η Ελίζαμπεθ Σορτ, ετών 23, βρίσκεται σε ένα οικόπεδο του Λος Άντζελες γυμνή, με σκισμένες τις άκρες του στόματος της ώστε να φαίνεται να χαμογελά. Το σώμα της είναι κατακρεουργημένο, σε άσχημη κατάσταση. Επειδή κυνηγούσε άντρες ντυμένη στα μαύρα σε μπαρ, για μια -ίσως- καλύτερη τύχη, έγινε γνωστή με το όνομα Μαύρη Ντάλια. Τελικά ήταν μια πόρνη ή μια κοπέλα με αδύναμο χαρακτήρα, λάθος επιλογές και μεγάλη φιλοδοξία;

Την υπόθεση της Μαύρης Ντάλιας αναλαμβάνουν ο Μπάκι Μπλάιχερτ και ο Λι Μπλάνσαρτ, που όσο περνούν οι σελίδες του βιβλίου τόσο περισσότερο τους βλέπουμε να παθαίνουν εμμονή με το θύμα.

Το βιβλίο έχει ως αφηγητή τον Μπάκι, ξεκινά με τους δύο αστυνομικούς να είναι αρχικά σε κόντρα, μετά να γίνονται φίλοι και να καταλήγουν να είναι ερωτευμένοι με την ίδια γυναίκα. Αυτό, σε συνδυασμό με την εμμονή τους για την υπόθεση της Ντάλιας, θα τους οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις.

Η γραφή του Ελρόυ είναι κατά τη γνώμη μου μοναδική. Τον είχα γνωρίζει από το βιβλίο του "Ρέκβιεμ για τον Μπράουν", όμως εδώ με έκανε να τον θεωρήσω ως έναν από τους αγαπημένους μου συγγραφείς.

Το βιβλίο είναι καθαρά αστυνομικό, σε κρατά σε αγωνία από την πρώτη σελίδα ως και την τελευταία, έχει έντονους διαλόγους, οι χαρακτήρες είναι ολοκληρωμένοι και η πλοκή τρομερά ενδιαφέρουσα. Μου άρεσε πολύ που έμπλεξε τους αστυνομικούς προσωπικά με την υπόθεση, που έφτασε τους ήρωες ως τα άκρα και που έφτιαξε τόσο ωραία τους χαρακτήρες του βιβλίου.

Αφορμή για αυτό το βιβλίο ήταν μια προσωπική εμπειρία του συγγραφέα. Η μητέρα του είχε βρεθεί στραγγαλισμένη και γυμνή σε ένα χαντάκι κοντά στο σπίτι τους. Ήταν 43 ετών και, όπως αποδείχτηκε, είχε βιαστεί.

Στην υπόθεση της μητέρας του ο δολοφόνος δε συνελήφθη ποτέ. Στο βιβλίο όμως, ο δολοφόνος αποκαλύπτεται. Βέβαια δεν μπορώ να σας πω περισσότερα ώστε να μην αποκαλύψω και το τέλος της ιστορίας.

Το βιβλίο έχει γίνει και ταινία. Είναι το πρώτο βιβλίο από την τετραλογία του Λος Άντζελες, αλλά κάθε βιβλίο διαβάζεται και αυτόνομα. Ουσιαστικά είναι 4 διαφορετικές ιστορίες που λαμβάνουν χώρα στην ίδια περιοχή, το Λος Άντζελες.

Αν δε γνωρίζετε καθόλου τον Τζέιμς Ελρόυ το συγκεκριμένο βιβλίο είναι μια καλή αφορμή για να τον γνωρίσετε.

Είναι ένα πάρα πολύ καλό βιβλίο, ένα φοβερό αστυνομικό μυθιστόρημα που σίγουρα θα θυμάστε και μετά από καιρό!

17 ιουν 2019 323
σου αρέσει;
(0 ψήφοι)

 

Fereipein
Fereipein 14 δεκ 2019 21:13 0
Τι ωραίο noir!! αναφορά

για να αφήσεις το σχόλιό σου κάνε σύνδεση ή εγγραφή!